Obezitenin önemi özellikle ona bağlı olarak ortaya çıkan ikincil hastalıklar sebebiyledir. Obezite koroner kalp hastalığı, diabet, hipertansiyon, felç ,osteoartrit, varis,uyku-apne sendromu,yumurtalık kistleri,depresyon, rahim,meme,prostat ve kalın bağırsak kanserleri için risk faktörüdür.
Obeziteyi sınıflayabilmek ve sayısal olarak belirtmek için beden kitle endeksi ve bel çevresi ölçümleri yapılmaktadır. Vücut kitle indeksi vücut ağırlığının boyun karesine (metre cinsinden ör.1,75 gibi) bölünmesiye ortaya çıkar. Örnek verecek olursak 75 kilo ağırlığa sahip ve boyu 1.75 olan kişinin vücut kitle indeksi:
75/ 1.75X1.75=24.5 olarak hesaplanır ve normal sınırlar içindedir.
Bel çevresi:
Bel Kalça Oranı:
Karındaki yağ miktarını yansıtan ve çok kullanılan bel çevresi/kalça çevresi oranıdır. Bu oran kadınlarda 0.85' ten, erkeklerde 1.0' dan yüksek ise obezite lehinedir.
Obezite Nedenleri
- Fiziksel aktivite azlığı
- Aşırı ve yanlış beslenme
- Yaşın artması
- Cinsiyet kadınlarda daha fazla
- Hormonal ve metabolik etmenler
- Psikolojik bozukluklar
- Doğum sayısı ve doğumlar arasındaki sayı
- Kullanılan bazı antidepresan ilaçlar
- Genetik faktörler
Obezite Tedavi Prensipleri
Obezite tedavisinin zorluğu kiloların verilmesini takiben tekrar verilen bu kiloların geri alınmasıdır. Bu sebeple hedef yaşam ve davranış değişikliği olmalıdır.Tedavi başlangıcında vücud kilosunun %10 civarında bir kilo kaybı dahi oldukça sağlıklı yararlar sağlamaktadır. Bu nedenle tedavi yavaş yavaş ve aşama aşama yürütülmelidir. Böylece kişilerin direncide kırılmış olur.Obezite hastalarının %90' ını kilolarını bir süre sonra tekrar geri kazanmaktadırlar. Bu sebeple hedefler çok yüksek tutulmamalı gerçekçi hedefler konmalıdır. Bu nedenle ilk 6 aylık süreçte ağırlığın %5-10 civarında verilmesi hedeflenmeli ve kişiye özgü programlar seçilmelidir. Günlük kalori miktarları azaltılarak başlanmalıdır.Kadınlar için günlük 1000-1200 kalori,erkekler içinse 1200-1600 kalori makuldur. Kalorinin % 15'i proteinlerden, %55-60 'ı karbonhidratlardan, %25-30' u yağlardan oluşmalıdır.
Egzersiz:
Obezler için egzersiz zor bir olaydır ancak tedavinin olmazsa olma bir parçasıdır. Günde 30 dakika haftada 4 kez, günde 45 dakika haftada 3 kez egzersiz obezler için uygun olacaktır.
İlaç Tedavisi:
Obez hastalar kendilerini fazla zorlamak istemezler ve daha kolayı seçerler. Bu nedenle ilaç tedavisine meyillidirler.Ancak bu kategoride kullanılan ilaçlar genelde yan etkileri fazla olan ,etkinlikleri sınırlı ve maliyetleri yüksektir. Ülkemizde vücut kitle indeksi 40 ve üstünde olan hastalar için endokrinoloji uzmanı tarafından düzenlenen raporla sosyal güvenlik kurumu tarafından ücretsiz karşılanmaktadır. Orlistat etken maddeli ilaç ülkemizde tek ruhsatlı ilaçtır. Orlistat yağ asitlerinin emilimini sağlayan enzimlere bağlanıp onları inhibe ederek yağ emilimini azaltır. Yağlı defekasyon, gaita ve gaz kaçırma gibi yan etkileri mevcuttur.
Cerrahi Tedavi:
Tıbbi tedaviye yanıt vermeyen vücut kitle indeksi 40 ve üzeri hastalarda cerrahi tedavi uygulanabilir. Bu yöntemler arasında intestinal by-pass, gastroplasti, ayarlanabilir slikon mide bandı takılması, gastrik balon uygulaması sayılabilir. Bu yöntemlerle midede ortalama 50 ml'lik kalan bölümle gastrointestinal sistem sürekliliği sağlanır ve erken doyma hissiyatı ile gıda alımı azalır. Bu tedaviyle obeziteye bağlı gelişen komplikasyonlarda da belirgin düzelmeler sağlanır.
Obezite tüm dünyada yayılarak artmakta ve önemli sağlık sorunları sıralamasında hızla yükselmektedir. Bu nedenle en önemli nokta obezitenin tedavisinden ziyade obez olmamak için alınacak önlemlerdir. Fiziksel aktiviteler artırılmalı, Tv ve bilgisayar başında geçen süreler azaltılmalı, fast food alışkanlıklarından vazgeçilmeli ve ev yemekleri tarzında beslenme ön planda olmalı, asansör yerine merdiven kullanılmalı, otobüsle bir yere gittiğimizde gideceğimiz yerden bir durak önce inip yürümeli, arabamızı gideceğimiz yere biraz mesafeli park edip yürümeli bu ve buna benzer davranışları alışkanlık haline getirmeliyiz.
Yazıdan fayda gördüyseniz ve beğendiyseniz teşekkür olarak sağ üst köşedeki reklama tıklarsanız sevinirim.
Yazıdan fayda gördüyseniz ve beğendiyseniz teşekkür olarak sağ üst köşedeki reklama tıklarsanız sevinirim.