Aslen şişlik anlamına gelen tümör deyimi halk arasında kanser yerine kullanılmaktadır. Tümör normal dokuların gelişmesini aşan normal dokulara uyum sağlamayan kendisini oluşturan uyaranın yok olması durumunda dahi büyümesine devam eden anormal doku kitlesidir. Kanser terimi ise herhangi bir sınırlama ve sonlanma göstermeyen kontrolsüz hücre çoğalmasıyla karakterize bir durumdur. Malign (kötü huylu) tümörlerin hepsi kanser olarak adlandırılır.
Vücudumuzdaki sağlıklı hücreler bölünebilme yeteneğine sahiptirler. Bu bölünme olayı ölen hücrelerin yenilenmesini ve vücuttaki yaralanan dokuların onarılmasını sağlar. Fakat bu bölünme yetenekleri kısıtlıdır. Sonsuza dek bölünemezler. Normal hücreler bölünme sayıları ve ne zaman bölünecekleri belli ve programlıdır. Hücreler bir yandan apoptozis denen programlı hücre ölümü ile yokolurken, bir yandan da büyüme faktörlerinin etkisiyle çoğalmaya devam eder.Büyüme faktörü DNA' da bulunan türlü genlerin etkisiyle oluşan proteinlerdir.Bu genler değişime uğrayıp hücrelerin bilinçsizce büyümesine neden olursa kanser hücreleri oluşur. Bu genler de onkogen adını alır. Kanser hücreleri bulundukları tümörden kan yada lenf yoluyla vücudun başka bölgelerine göç ederlerse metastaz diye adlandırılırlar.
Kanser Nedenleri
- Sigara kullanımı
- Uzun süreli ve aşırı dozda radyasyon maruziyeti
- Bazı virüsler
- Hava kirliliği
- Uygunsuz saatlerde uzun süre güneş ışınına maruziyet
- Bazı kimyasallara maruziyet (asbest,katran,boya maddeleri vs.)
- Kötü beslenme alışkanlıkları
Kanser ve Beslenme
Kanser oluşumunda beslenme alışkanlıkları çok önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle kaçınmamız ve dikkat edeceğimiz noktaları bilirsek kansere karşı daha korunaklı olabilir. Aşağıdaki hususlara dikkat etmekte fayda olacağı kanısındayım.
- Günlük olarak yediğimiz gıda maddelerinde kullanılan katkı maddeleri kanser gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Etlerin kullanılan nitritler, diyetlerde kullanılan yapay tatlandırıcılar, renk verici gıda boyaları bu tür maddeleri dikkatli tüketmeli ve uzak durmalıyız.
- Kızartma,kavurma,tütsüleme gibi pişirme yöntemleri kanser oluşumunda rol oynamaktadır. Özellikle proteinden zengin gıdaların bu yöntemlerle hazırlanması kansere neden olan kimyasal bileşikler oluştururlar. Bu nedenle haşlama, fırında pişirme ve ızgara yöntemleri tercih edilmelidir.
- Obezite kanserin oluşumunda rol oynayan etkenlerden birisidir. Obeziteyle meme ve endometrium kanserleri arasında doğrudan ilişki bulunmaktadır.
- Diyette aşırı olarak alınan hayvansal gıdaların, meme,uterus ve kolon kanseri gelişiminde rol oynadığı bilinmektedir.
- Diyetle alınan posadan fakir gıdaların kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanserin gelişiminde rol oynadığı bildirilmektedir. Bu nedenle posa kaynağı olan sebze ve meyvelerin, kepekli tahıl ürünleri ve kuru baklagillerin bolca tüketilmesi önerilmektedir.
- Antioksidan vitaminler olan A,C,E vitaminlerinin yetersiz alınması kanser nedenleri arasında yer almaktadır. Bu vitaminler kansere neden olan bileşiklerin oluşumunu engelleyebilmektedirler.Ayrıca selenyum,demir,iyot,mağnezyum gibi minerallerin de kanser oluşumunu engelleyici rol oynadığı bilinmektedir.
- İnek sütünün kanser önleyici etkileri de son yıllarda çalışmalarda gösterilmiştir.
Kanserin giderek arttığı günümüzde kansere karşı korunmak için bazı tedbirleri almak herkes için faydalı bir hareket olur.Tavsiyeler arasında; ideal vücut ağırlığınızı muhafaza ediniz, hayvansal kaynaklı yağ ve proteinleri azaltınız, yiyecekleri hazırlarken daha çok haşlama, ızgara, fırın gibi yöntemleri tercih ediniz,günde 4-5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketiniz, kuru baklagilleri haftada en az 2 öğün tüketin, süt ve süt ürünlerini tüketirken az yağlı olanları tercih ediniz, sigara ve alkolden uzak durunuz, güneşlenirken uygun zamanda ve kısa süreli olarak güneşleniniz.
Yazıdan fayda gördüyseniz ve beğendiyseniz teşekkür olarak yazının üstünde gösterilen reklama tıklarsanız sevinirim.
Yazıdan fayda gördüyseniz ve beğendiyseniz teşekkür olarak yazının üstünde gösterilen reklama tıklarsanız sevinirim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder