8 Ekim 2013 Salı

İNFANTİL KOLİK (KOLİK BEBEK)

Sağlıklı bebekler doğduktan sonra ilk birkaç ay ağlarlar. Bebeklerin ağlama süreleri zaman geçtikçe daha da azalır. 2 haftalık bebek günde ortalama 1 saat 45 dakika ağlarken 3. ayda bu ağlama süresi 1 saatin altına iner. Normal sürelerde ağlama dışında  bebeklerde  huzursuzluk, dalgınlık, ishal ve fışkırır tarzda şiddetli kusmalar varsa bir başka hastalık açısından bebek Çocuk uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
Bebeklerin yaklaşık %40' ında görülen doğumun 2. haftasında başlayan haftada en az 3 gün ve günde en az 3 saat süren çoğunlukla öğleden sonra ve akşamları görülen ve aileyi sıkıntı ve strese sokan sebepsiz yere ağlayan bebekler '' infantil kolik'' yani kolik bebeklerdir.


KOLİK NÖBETLER


Kolik bebeklerde yapılan gözlemlerde anneler bebeklerinin ağlamalarını diğer bebeklere göre daha ısrarcı, daha çok insanın içine işleyen, daha  sinirlendiren, daha nefret veren ağlamalar şeklinde tanımlamışlardır.

Bu ağlama nöbetleri şu şekillerde gerçekleşir;
  • Bacaklarını gövdesini çeker ve yumruklarını sıkar
  • Kırmızı ve gergin bir yüze sahiptirler
  • Bağırsak hareketleri çok hızlıdır ve çok gazı vardır
  • Aile bebeği yatıştırmada güçlük çekmektedir
  • Bebek ağlarken  karın kaslarının kasılmasına bağlı şiş ve sert bir karına sahiptir
  • Her uyarana tepki verebilir
  • Çok acıkmış gibi görünür birkaç  kuvvetli emme çabasından sonra emmeye devam etmek istemez
  • Bazen vücutları adeta bir yay gibi olur.
  • Tam kısa süreli bir uykuya dalmışken birden uyanırlar ve 2-3 saat ağlama nöbetine girerler

KOLİK NEDENLERİ


İnfantil koliğin neden meydana geldiği günümüzde hala aydınlatılamamıştır. Koliğin nedenleri arasında çeşitli teoriler ortaya atılmıştır.
  • Doğum Öncesi Gerilim: Gebelik döneminde psikolojik açıdan gergin dönemler geçiren annelerin bebeklerinde kolik görülme olasılığı daha yüksektir.
  • Bebeğin Sinir ve Sindirim Sisteminin Tam Gelişmemiş Olması: Sinir  sistemi tam gelişmediğinden bebekler dış uyaranlara oldukça duyarlıdır. Çok fazla uyaran alan bebek akşam saatlerinde iyice gerilmiş ve uyarılmış olurlar.Yüksek ses,gürültü, ortamın çok sıcak ya da çok soğuk olması , altının uzun süre ıslak olarak kalması bebeğin duygularını etkileyebilmektedir.Deyim yerindeyse bebek bu uyanlarla dolar ve akşamüstü patlama geröekleşir.  Sindirim sistemi tam gelişmemiş olduğundan bağırsaklardan gaz geçişi esnasında bağırsaklar aşırı kasılmakta ve bunun  kolik ağrısına neden olduğu bir diğer görüştür.
  • Yanlış Besleme Tekniği:Bebeğin aşırı hava yutması bir diğer neden olabilir.
  • Sık sık ve düzensiz besleme
  • Ek gıdalara erken dönemde başlanılması
  • Annenin Beslenme Şekli: Bu konuda 2 tür teori vardır. Bazı araştırmacılar annenin beslenme tarzıyla  kolik bebek arasında bir ilişki yoktur demektedirler. Bazı araştırmacılar ise annenin yediği besinlerle kolik bebek arasından yakın ilişki vardır demektedirler.Annenin yediği turp , brokoli, kuru fasulye ,barbunya, yumurta,soğan, inek sütü, lahana ,karnıbahar gibi gaz yapıcı yiyeceklerin ve çay,kola,kahve gibi içeçeklerin aşırı tüketilmesinin infantil koliğe neden olabileceği tahmin edilmektedir.
  • Sigara:Anne sigara içiyorsa bırakması , bırakamıyorsa en azından bebeği emzirdikten sonra içmesi önerilmektedir.

BAŞKA NEDENLER

Sürekli ağlama nöbetlerinde aşağıdaki nedenlerin de dışlanması gerekebilir.

Enfeksiyonlar: Orta kulak enfeksiyonları,idrar yolu enfeksiyonları
Gastrointestinal Sorunlar:Gastroözefageal reflü, peristaltizm sorunları
Beslenme:Anne sütünden geçen ilaçlar, inek sütü allerjisi
İlaç Reaksiyonları:Aşı reaksiyonları, yenidoğanda ilaç yoksunluğu
Travma: Gözde yabancı cisim, korneanın çizilmesi yırtılması
Nörolojik: Olgunlaşmanın gecikmesi
Kardiyovaskuler: Aritmi, kalp yetmezliği

İNFANTİL KOLİKTE BAZI ÖNERİLER


Anne ve babalar bilmelidirlerki sağlığa bir bebeğe sahiptirler. İnfantil kolik bebeğin büyüme ve gelişiminde herhangi bir olumsuzluğa neden olmayacak ve zaman içinde kendiliğinden geçecektir. İnfantil kolikli bir bebeğe bakmak için  en az 2 kişiye gerek vardır. Maddi olanaklar uygun değilse aile büyüklerinden ,akrabalardan yardım alınabilir. Bebeğe bakan bireylerin daha sabırlı olmaları için ufak molalarla kendilerine zaman ayırmaları yerinde bir davranış olacaktır.

      Aşagıdaki öneriler kesin olmamakla birlikte bebeklerde bir miktar rahatlama görülebileceğinden uygulanılabilir.

  • Bebeği her ağladığında beslemeyin. Bebeğin beslenme sonrasında midesinin boşalması için en az 2 saat  gereklidir. 2 saatten daha kısa süreli ve sık sık beslemek bebekte kramp tarzında karın ağrılarının olmasına neden olabilir. 
  • Bebeğe emzik vermek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırabilir.
  • Bebeği kendini güvende hissetmesi için battaniyesine sarmalanabilinir.
  • Ağlama atağında bebeğin kucağa alınarak sakinleştirilmesi ve bebek dik oturtularak sırtını ufak darbelerle vurulması uygun bir yöntemdir.
  • Kolik bebekler araba yolculuğu, elektrikli süpürge ve saç kurutma makine sesi, klasik müzik gibi seslerde yatışabilmektedir. Bu yöntemleri denemekte fayda vardır.
  • Papatya çayı, rezene çayı gibi bitkisel çaylar verilebilir.
  • Bebeğe ılık banyo yaptırmak, karnın sıcak havlu koymak ve karnına elma yağıyla masajlar yapmak

                 Kolik bebeğe sahip ebeveynler bu dönemi en ağır şekilde atlatanlar olmakla birlikte bebeğin altta yatan bir sağlık sorunu olmadığı müddetçe endişe etmelerine gerek yoktur. Bu bebeklerin ilk 3 ayda sinir sistemleri tam gelişmediğinden kendilerini sakinleştirebilme yeteneğine sahip değildirler. Bu nedenle aileler bu dönemi bebeğin anne karnından sonra dış dünyaya alışma ve adaptasyon süreci olarak düşünmelidirler. Kolik bebeği olan anne babalar unutmamalıdırlar ki bu sürecin tek ve en kesin tedavisi ''zaman''  dır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder