10 Ağustos 2013 Cumartesi

Hamilelikte Kedi Beslemek

Evinizde yıllardır beslediğiniz ve çok sevdiğiniz  bir veya birden çok kediniz var veeee büyük gün gelir, hamile kaldığınızı öğrenirsiniz. Çevrenizde bir çok kişiden tavsiyeler başladı demektir. Her kafadan bir ses çıkar!.. Bu tavsiyelerin birçoğu da henüz karnınızdaki bebeğinize zarar vereceği korkusuyla onu evden uzaklaştırma yönünde olacaktır. Bunca yıldır beraber yaşadığınız dostunuzu kapı dışarı etmekle (!) bebeğinize zarar vermemek arasında bir ikilemde kalabilirsiniz. İşte bu noktada yapmanız gerekenler hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olursanız çok sevdiğiniz dostunuzun bebeğinize zarar vermeyeceğini de öğrenmiş olur, konu hakkında da çevrenizi aydınlatmış olursunuz.

                                                                                                                                                           
  Kedi beslerken en çok korktuğumuz durum toxoplazma enfeksiyonudur. Etken, 'Toxoplazma Gondii' ismini  verdiğimiz bir parazittir. Bu parazitler üremek ve çoğalmak için kedilerin bağırsaklarını kullanırlar. Toxoplazma enfeksiyonu kedilerin dışkılarıyla temas etmiş sebze ve meyvelerin yenmesiyle veya bir başka şekilde bizim sindirim sistemimize ulaşmasıyla bulaşmaktadır. Kedilere Toxoplazma gondii paraziti, enfekte olmuş çiğ etin (fare, pişmemiş çiğ et, vb.) kedi tarafından yenmesiyle bulaşmaktadır. Bağırsağa ulaşan parazit yaklaşık 2 hafta boyunca kedinin bağırsağında çoğalır ve dışkıyla dışarı atılır.Parazitlerin bulaşıcı olabilmesi için dışarıda 1 gün geçirmeleri gerekmektedir. Kedi enfekte olduktan yaklaşık 2 hafta sonra paraziti dışkı yoluyla dışarı atar ve bundan sonraki süreçte dışkıda parazit bulunmaz. Kedi bir defa Toxoplazma enfeksiyonu geçirdikten sonra bağışıklık kazanır ve tekrar bulaştırıcılık göstermez. Sokakta yaşayan kediler bu enfeksiyonu erken dönemlerde geçirirler ve tekrar bulaşıcılık göstermezler. Bu nedenle  sokak kedileri bile bu enfeksiyon konusunda masum sayılabilir. Hele ki kediniz sokağa çıkmıyorsa çiğ etten uzak durup kuru mamayla besleniyorsa bu enfeksiyonu size bulaştırması neredeyse imkansızdır.
Bebek için Riskler:
Hamilelikleri sırasında bu enfeksiyonu geçiren gebelerin yarıya yakını hastalığı bebeklerine geçirirler.Bu risk gebeliğin son 3 ayında %66-70 oranlarındayken, ilk 3 ayda  %10 civarına kadar inmektedir.Ancak erken dönemde bulaşması bebekte oluşturacağı etkiler bakımından daha yüksektir. Erken dönemde bulaştığında ölü doğum ve düşüklere neden olabilmekte ayrıca beyinde su toplanması, görme ve işitme bozuklukları, gelişme ve zeka geriliği görülebilmektedir.
Alınacak Önlemler: 
 Hamilelikte kedinizi okşayıp sevebilirsiniz ancak önlem olarak dokunduktan sonra ağzınıza götürmeyiniz ve bol su ve sabunla yıkayınız.Bir diğer nokta da önlem olarak kedinin dışkısını  gebenin eşinin ve ya mümkünse bir yakınının toplaması uygun olacaktır.Ayrıca sık aralarla dostumuzun tuvalet kabının bulunduğu alanın sirkeli su ve çamaşır suyuyla dezenfekte edilmesi de faydalı olacaktır. Kumun sık değiştirilmesi ,kuru mamayla beslenme alışkanlığının oturtulması , aşılarının düzenli yapılması diğer dikkat etmeniz gereken noktalardandır. Ayrıca genel bir bilgi olarak da hamilelerin de küçük dostlarımız gibi çiğ ya da az pişmiş et(salam sosis) yememeleri, çiğ etle temas sonrası ellerini bol su ve sabunla yıkamaları, sebze ve meyveleri mümkünse sirkeli suyla dezenfekte etmeleri önerilir.

Bu koşullar altında hamilelikte kedi beslemenin zarar vermenin aksine gebelere psikolojik yönden çok önemli faydalar sağladığı bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Hamileler yıllarca beraber yaşadığı dostunu evden göndermek yerine onun bir peluş oyuncaktan bile daha zararsız olduğunu bilirlerse bebeğine zarar verebileceği şüphesi de ortadan kalkacaktır. Kedileri yaydıkları frekansla ,ortamdaki negatif enerjiyi aldıkları ve insanları rahatlattıkları da bilimsel bir gerçektir. Hem büyüklerimiz ne demişler? ' Kediler gam dağıtır ' Herkese kedi dolu sağlıklı günler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder