SİNÜZİT NEDİR:
Kafatasında 7 adet sinüs boşluğu bulunur. Bu boşlukların içi hava doludur. Sinüs adı verilen bu boşlukların buruna açılan bir deliği bulunmakta ve bu delik sayesinde sinüsler devamlı olarak havalanmaktadırlar. Nefes verme sırasında akciğerleden çıkmakta olan hava ilk olarak sinüslere uğramakta ve burundan dışarı çıkmaktadır. Buruna açılan hava delikleri tıkanırsa sinüs içerisine hava girişi azalır veya tamamen ortadan kalkar. Sinüslerinin havlanmasının bozulmasıyla enfeksiyona zemin hazırlanır. Sinüs boşluğunda ortaya çıkan bu enfeksiyona sinüzit adı verilir. Deliklerin tıkanması geçici olursa (nezle gibi) akut sinüzit, devamlı bir tıkanıklık oluşursa kronik sinüzit adını alır.
BELİRTİLER:
Yüz, göz ve başta ağrılar mevcuttur. Öksürürken, öne eğilirken bu ağrılarda artış olmaktadır. Bunun nedeni sinüs içindeki basıncın artmasıdır. Elimizle ağrıyan yere baskı uyguladığımızda ağrının şiddetinin arttığı görülür. Bir diğer belirti de burun akıntısıdır. Genelde tek taraflı ve sarı veya yeşil renkte bir akıntı sözkonusudur. Hasta yorgundur ve halsizlidir. İstirahat ihtiyacı duyar. Ateşi bir miktar yükselmiştir. Bazen hastalarda çift görme , alın ve göz bölgesinde şişkinlik şikayetleri de eşlik edebilir.
TANI:
Tanı için öncelikle bir Kulak Burun Boğaz Uzmanına görünmek gerekmektedir. Hastanın vereceği öykü ve muayene ile genelde tanı konmaktadır. Gereken durumlarda röntgen filmi veya Bilgisayarlı Tomografi istenebilir. Ayrıca endoskopla burun muayanesi yapılabilir.
TEDAVİ:
Sinüzit tedavisinin amacı enfeksiyonların kontrol altına alınması, dokunun ödeminin azaltılması, drenajın sağlanması, sinüs ağız açıklığının sağlanması ve komplikasyonların önlenmesi olarak özetleyebiliriz..
ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ:
Akut sinüzitlerde en sık etkenler arasında Streptococcus Pneumoniae, Haemophilus influenzae ve Morexella Catarhalis yeralmaktadır.Bu 3 etken tüm sinüzit vakalrının hemen hemen % 80' inden sorumludurlar. Tedavide seçilecek olan antibiyotik bu 3 etken gözönünde bulundurularak seçilmelidir. Antibiyotik tedavisi en az 10 gün sürmelidir. Bazen 20 güne de uzayabilmektedir.
DEKONJESTANLAR:
Topikal dekonjestanlar nazal ödemi azaltarak iyileşmeyi hızlandırmaktadırlar. Ancak rebound etki nedeniyle 5 günden fazla kullanılmamalıdırlar.
Sistemik dekonjestanlar sinüzal ve nazal enflamasyonu ve nazal obstruksiyonu ortadan kaldırarark etki ederler. Ancak bu ilaç hipertansif kişilerde, iskemik kalp hastalığı olanlarda, diabetik ve hipertiroidili hastalarda dikkatli kullanılmalıdırlar.
Akut sinüzitler vakalarında genelde medikal tedavi yeterli olmaktadır. Nadiren ameliyata ihtiyaç duyulmaktadır. Kronik sinüzitte burunda et ya da deviasyon bulunan durumlarda ameliyat gerekir. Ameliyatta amaç sinüs ağzının açılması ve içinin temizlenmesidir. Bu işlem endoskop denilen burun içine sokulan kameralı bir alet aracılığıyla gerçekleştirilir. Genel anestezi veya lokal anesteziyle uygulanabilir.
Sinüzit Tehlikelimi ?
Sinüzit uygun tedavi yöntemleriyle tedavi edildiğinde önemli problemlere yol açmaz. Ancak iltihap yayılırsa önemli komplikasyonlara neden olabilir. En önemlisi iltihabın göz çukuruna yayılmasına bağlı körlük oluşumu, iltihabın beyin zarlarına ve beyin içine giderek abse oluşturması, komşu kemiklerde enfeksiyona yol açması sayılabilir.
Sinüzitte Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Soğuğa maruz kalmamak
Islak saçlarla sokağa çıkmamak
Yaşanılan ortamın ısısının uygun olarak ayarlanması
Sigara içmemek sigara dumanına dahi maruz kalmamak
Allerjiye neden olabilecek duman,toz gibi yabancı maddelerden uzak kalmak
Klima veya vantilatöre direkt olarak maruz kalmamak