Panik Atak en sık geç ergenlik ve 30 'lu yaşlar arasında görülmeye başlar. Hastalık 30-40 ' lı yaşlarda ciddi biçimde kendini gösterir. Panik atak kadınlarda erkeklerden 3 kat daha fazla görülmektedir. Panik Atağın genetik olup olmadığına dair bir bulguya rastlanmamıştır.
Klinik Belirtiler
Panik Atak bozukluğunun en temel özelliği ne zaman başlıyacağı belli olmayan panik atakların meydana gelmesidir. Panik Ataklar korku, endişe ve kötü bişeyler gelişecek endişesiyle birdenbire başlar ve kısa zamanda doruk noktasına ulaşır. Atak sırasında soluk alıp vermede güçlük, çarpıntı, kalp atımlarında hızlanma, baş dönmesi, boğulma hissi, başdönmesi, baygınlık hissi, bulantı, titreme , güğüs ağrısı gibi semptomlar ortaya çıkar. Bu belirtilere ölüm korkusu, delirme veya kontrolü kaybetme korkusu eşik edebilir. Panik Atak nöbeti genelde 15 dakika içinde yatışmakla birlikte bazı vakalarda daha uzun da sürebilmektedir.
Tabloda Panik Atak için tanı kriterleri yeralmaktadır.
Hastalık Agorafobili veya agorafobisiz olmak üzere 2 şekilde kendini göstermektedir.
Agorafobi: Yalnız kalma korkusudur. Kapalı yerlerden uzak durma, evde tek başına kalmak istememe, dışarıya tek başına çıkmaktan korkma gibi durumlar gözlenir.
Kaçınma Davranışı: Yardım alamama ve hastaneye yetişememe düşüncesi hakimdir. Bu sebeple evde yalnız kalamaz, yalnız sokağa çıkamaz , kalabalık toplu yerlere giremez, toplu taşıma araçlarına binemez, asansör kullanamaz, sosyal etkinliklere katılamaz. Tekrar panik atak geçirme kaygısı (beklenti kaygısı) vardır. Alkol ve madde bağımlılığına , depresyona yatkınlık vardır.
Atak Esnasında Yapılacaklar:
- Biryere oturmalı ya da uzanılmalı
- Hasta kendine bunun sadece bir atak olduğunu korkulacak bir durum olmadığını telkin etmeli ve geçmesini beklemeli
- Atak esnasında üzücü, heyacanlandırıcı tartışmalara girmemeli
- Kafeinli içecek, alkol ve sigaradan uzak durulmalı
- Atak esnasında hızlı nefes alıp vermek yerine, yavaşca burundan alıp ağızdan verilen nefesler tercih edilmeli.
TEDAVİ
Tedavide asıl amaç bu rahatsızlığın nasıl kontrol edilebieceğinin hastaya öğretilmesidir. Hasta bunu başarabilirse ilerleyen dönemlerde hastalığı hayatından çıkarabilmektedir. Tedavi esnasında;
- Nefes alma ve rahatlama egzersizleri
- Atağın üstüne gitme
- Hastanın kas gerginliğini azaltmaya yönelik egzersizler hastaya öğretilmelidir.
En sık kullanılan psikoterapi tekniği bilişssel-davranışcı terapi tekniğidir.
İlaç Tedavisi: Panik bozukluğunun ilaçla tedavisinde ilk iki seçenek Seçici Seratonin Geri Alım İnhibitörleri ve Seratonin Noradrenalin Geri Alım İnhibitör grubu ilaçlardır. Daha sonraki seçenekler Trisiklik antidepresanlar (imipramin, klomipramin), benzodiazepinler (alprazolam, klonazepam, lorazepam, diazepam), mirtazapin, reboksetin ve inositol olarak sıralanabilir.
Panik Atak Hastaları İçin Öneriler:
- Umutsuzluk ve karamsarlıktan kaçınılmalı.
- Sağlıklı ve nitelikli uyku için önlemler alınmalı
- Düzenli spor ve yürüyüş yapılmalı
- Nefes ve gevşeme egzersizleri, günlük yaşam biçimi haline getirilmeli
- Sağlıklı bir cinsel yaşamın, sağlıklı bir ruhsal durum için önemli olduğu akılda tutulmalı
- Düzenli beslenmeye özen gösterilmeli, kafeinli ve gazlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalı