Düzensiz ve uzamış adet dönemleri, tüylenme artışları, obezite, akne bu hastalarda sık görülmektedir.Üreme çağındaki kadınlarda normal yollarla gebe kalamama aşırı kilo alımı ilk olarak ortaya çıkan bulgulardır.Polikistik Over Senromunun kesin sebebi bilinmemektedir.
Adet Görmede Bozukluklar:
En sık görülen durumdur. Adet peryodlarının 35 günden fazla olması, 1 yıldan 8' den az adet görülmesi, 4 aydan uzun süre adet görememe gibi durumlarla karşılaşılır.
Androjen Hormonu Fazlalığı:
Bu hastalarda erkeklik hormonu fazla salgılanmaktadır. Buna bağlı olarak yüz ve vücutta kıllanmada artış, sivilceler, erkek tipi saç dökülmesi gibi bulgular ortaya çıkabilir.
Polikistik Overler:
USG' de genişlemiş overlerin dış kısmına yakın yan yana dizilmiş küçük kistler görülür.Polikistik Over Sendromu tanısını koymak için tek başına yeterli değildir. Klinik bulgular eşlik etmelidir.
Doktora Başvurma:
Adet düzensizlikleri , tüylenmede artış ve sivilce artışları varsa hasta vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır.
Polikistik Over Sendromunun Neden Olabileceği Problemler:
- Tip 2 Diabetes Mellitus
- Yüksek Tansiyon
- Yüksek Kolesterol Düzeyleri
- Karaciğerde yağlanmalar
- Metabolik sendrom ve insülin direnci
- Uyku Apne Sendromu
- Rahim Kanseri
- Gebeliğe bağlı Diabet ve gebeliğin tetiklediği hipertansiyon
Tanıda Kullanılan Kriterler:
Kanda erkeklik hormonunun yükselmesi
Kıllanma, sivilcede artış, ciltte yağlanma
Şişmanlık
İnsülin Direnci
Seyrek adet görme
Laboratuvar Bulgularında:
- Serbest testesteron yüksektir
- DHEA-S hormonu yüksektir
- Seks Hormonu Bağlayıcı Globulin düzeyi yüksektir
- Kan insülin düzeyi yüksektir
- Açlık kan şekeri ve şeker yükleme testleri yüksek seyreder
- LH yüksek FSH düşüktür
Tedavi:
Polikistik Over Sendromunda tam nedeni açıklığa kavuşmadığı için kesin tedavi yoktur. Tedavi semptomları tedavi etmeye yöneliktir. Tedavinin amacı dolaşımdaki erkeklik hormonunu azaltmak, insülin direnci sonrası meydana gelebilecek hastalıkları önlemek, normal kilo kontrolü sağlanması, gebelik istemine yönelik tedavi ve rahim iç tabakasının korunması olarak kısaca özetlenebilir.
Kilo Kontolü:
Vücut ağırlığının % 10 oranında bir azalma bile belirtilerde büyük oranda iyileşmelere neden olmaktadır. En önemli faktör dengeli beslenmektir. Hastalar yağlı ve karbonhidrat içeren yiyeceklerden uzak durmalı kalorisi az olan yiyecekler tercih etmelidirler.Yapılan diyetlere ek olarak egzersiz hayatın bir parçası olmalı ve bol hareketli bir yaşam şekli benimsenmelidir.
Sivilce ve Tüylenme Tedavisi:
Östrojen ve Progesteron hormonu içeren preparatlar tedavide kullanılmaktadır. Oral kontraseptifler akne ve hirşutizm tedavisinde etkili olmaktadırlar. Hirşutizm tedavisi 6-18 ay civarında sürebilmektedir. Spiranolakton, Siproteron Asetat, Flutamid ve Finasterid en sık kullanılanlardır.
Polikistik Over Sendromunda Metformin:
Polikistik Over Sendromunda insülin direnci çok önemli bir yere sahiptir. Tedavi insülin direncini kırmaya yönelik ilaçlardır. Yapılan araştırmalarda Metformin bu konuda en etkili ilaç olarak bulunmuştur. Metformin Tip 2 Diabet tedavisinde kullanılagelen bir ilaçtır. Metformin glukozun hücre içine girmesini sağlayarak kandaki insülin seviyesini düşürmektedir. Polikistik Over Sendromunda metformin kullanımı adet düzensizliğini ve yumurtlama işlevini düzelmektedir. Metformin kullanımı bu hastalarda gebe kalma olasılığını yükselttiği bilimsel çalışmalarda ispatlanmıştır.
Doğum Kontrol Hapları:
Gebe kalma planı olmayan hastalarda adet düzeninin sağlanması için doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. Doğum kontrol hapları hormonları düzene sokmakta kıllanma, ciltte kalınlaşma ve kilo artışını geriletmektedir.
Kısırlık Tedavisi:
Yumurtlama bozukluğu bulunan vakalarında kısırlığın en sık nedeni Polikistik Over Sendromudur. Yumurtlama bozukluklarına bağlı gebe kalamayan hastalarda yumurta gelişimi için klomifen sitrat, gonadotropinler, metformin gibi ilaçlar kullanılmaktadır. Cerrahi olarak ise overyan drilling adı verilen ve yumurtalıkların dış kabuk kısmının lazer kullanılarak tahrip edilerek hastaların gebe kalmasının sağlanması işlemi bazı uygun vakalarda uygulanmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder