17 Haziran 2014 Salı

HİPERTİROİDİ VE RADYOAKTİF İYOT TEDAVİSİ (ATOM TEDAVİSİ)

Halk arasında daha çok atom tedavisi olarak bilinen Radyoaktif İyot tedavisi radyasyon kullanarak tiroid bezinin tahribata uğratılması esasına dayanan bir tedavi  şeklidir. Kullanılan bu radyasyon kanser yapmaz. Hipertiroidi (zehirli guatr) tedavisinde yurt dışında ve özellikle  ABD' de tedavide ilk seçenek olarak tercih edilmektedir.

Tiroid bezinin gereğinden fazla çalışması ve fazla hormon üretmesine bağlı olarak hipertiroidi halk arasında zehirli guatr olarak bilinmektedir. Hastalarda çarpıntı, kilo kaybı, aşırı terleme, çarpıntı, sinirlilik, tahammülsüzlük gibi klinik şikayetler mevcuttur. Yapılan tiroid fonksiyon testleri, USG ve Tiroid Sintigrafisi tetkikleri ile  tanı kesinleştirilir.




Radyoaktif İyot tedavisi ,  ilaç tedavisine rağmen (Pyropiltiourasil ve Metimazol) tiroid hormonlarının normale dönmediği, en az 18 ay ilaç tedavisine rağmen düzelmenin görülmediği, ilaç tedavisinden sonra hastalığın nüks ettiği hastalarda yapılabilir. Ayrıca antitiroid ilaç kullanırken karaciğer fonksiyon testlerinin bozulması ve kan hücrelerinde düşme görülen vakalarda da Radyoaktif iyot tedavisi kullanılmaktadır. Radyoaktif iyot tedavisi Nükleer Tıp Uzmanlarınca yurt dışından kapsül veya sıvı şeklinde  sipariş edilen radyoaktif I-131' in hastalara ağız yoluyla uygulanmasıyla yapılmaktadır. Oral olarak alınan I-131 bağırsaklar yoluyla kana karışıp tiroid organı tarafından yakalanır. 131 yaydığı radyasyon nedeniyle tiroid bezinde çok çalışan hücreleri harap eder ve hücrelerin fazla tiroid hormonu üretmesinin önüne geçilmiş olunur.Radyoaktif İyot' un vücuda zararlı bir etkisi yoktur. Nadir olarak tükrük bezlerinde ağrı hissedilebilinir.Tedavide tiroid hormonlarının normal hala gelmesi yaklaşık 2-3 ay içerisinde başlamaktadır. Böylece hastaların hipertiroidi için sürekli olarak kullandığı ilaçları kallanmalarına gerek kalmaz. Tedavi şansı % 90-95 oranındadır. %5-10 arasında 2. doz tedaviye ihtiyaç duyulabilir.




Radyoaktif İyot Tedavisinin Avantajları:

  • Sadece tek bir dozla %90-95 oranda tedavi mümkündür
  • Yan etkileri fazla ve pahalı ilaçlarla kıyaslandığında daha kolay ve emin bir yöntemdir
  • Cerrahide tedavideki ses tellerinin zarar görmesi ve yanlışlıkla paratiroid bezlerinin çıkarılması gibi komplikasyonlar Radyoaktif İyot tedavisinde bulunmaz
  • Zehirli guatr tedavisindeki ilaç ve cerrahi yöntemlerdeki gibi sık tekrarlama bu tedavide çok çok düşük bir olasılıktır.
  • Cerrahi tedavideki anestezi alma hastanede yatış gibi durumlar bu tedavide yoktur hasta radyoaktif iyot tedavisi sonrası aynı gün evine gider ve günlük yaşamına devam eder.

Radyoaktif İyot Tedavisi Kimlere Uygulanamaz:

Hamilelerde ve emziren annelerde verilmesi yasaktır. Ayrıca 6 ay içinde hamile kalmayı planlayarda bu tedavisi uygulanamaz. Tedavi verilenlerde hem erkek hem bayan için gebelik planlaması 6 ay ertelenmelidir. Bunun yanında çocuklarda bu tedavi uygulanmaz.

Radyoaktif Tedavisi Öncesi Hazırlıklar:

Tedavi öncesinde hipertiroidi için kullanılan Metimazol, Pyropicil gibi ilaçlar tedavi gününden 1 hafta öncesinde kesilir. Hastalara çarpıntı için verilen Dideral tarzı ilaçların bırakılması gerek yoktur hasta almaya devam edebilir.Radyoaktif iyot tedavisinden 1-2 hafta önce hastaların iyot diyeti yapmaları gerekir. Amaç tiroid bezini iyota aç hale getirmek ve tedaviden maksimum fayda sağlamaktır.Bu nedenle bazı yiyecekler yasaklanır. 

Tedavi Öncesinde Alınmaması Gerekenler

  • İyotlu tuz
  • Deniz ürünleri (balık vs ürünler)
  • İyot içeren öksürük şurubu , vitamin ilacı
  • Cips, konserve gıdalar,  turşu,tuzlu peynir gibi gıdalar
  • Saç boyası yaptırılmamalı ve yapılacaksa ertelenmeli
  • İyotlu kontrast film çekimleri yapılmamalı 

Radyoiyot Tedavisi Sonrası Evde Alınması Gereken Önlemler:

Radyoaktif tedavisi sonrasında etraftaki kişileri radyasyondan korumak için bazı önlemler alınmalıdır.
  1. Hasta hamile ve çocuklardan 1 hafta boyunca uzak durmalıdır.
  2. Mümkünse ayrı bir odada bir hafta boyunca yalnız kalmalıdır. Yanına gelenler ise en az 1 metre mesafede oturmalıdırlar
  3. Hastanın çatal,kaşık tabak,bıçak, havlusu ayrı olmalı 1 hafta boyunca onları kullanmalıdır.
  4. Radyoaktif İyot idrar yoluyla da atıldığından erkekler idrarını yaparken dikkat etmeli mümkünse oturarak yapmalıdırlar.
  5. Boğazda ve boyunda ağrı olursa Aspirin alınabilinir.
  6. 1 haftalık süreçte hasta isterse tükrük bezlerinin rahatlatmak için limonata içebilir, sakız çiğneyebilir.

Radyoaktif İyot Tedavisi Etkisi Ne Zaman Başlar?

Radyoaktif İyot tedavisinin etkisi yaklaşık 2-3. ayda başlar. Bu sebeple hipertiroidi ilaçları bu dönemde kullanılmaya devam edilir.Hasta endokrin veya dahiliye uzmanı tarafından takip edilir hormon düzeyleri düştükçe ilaç dozları da azaltılır ve bir süre sonra tamamen kesilir.




Yan Etkiler:

Tedavi sonrası nadiren boyun bölgesinde 3-5 gün  ağrı oluşur. Bu süreçte hastalar iltihap giderici ve ağrı kesici ilaçlar alabilirler. Diğer yan etki ise tiroid bezinin harabiyetine bağlı tiroid hormonu üretilememesi ve buna bağlı ortaya çıkan hipotiroidi tablosudur. Tablo ortaya çıktıktan sonra Levotiroksin ilacını hastalar kullanmaya başlar.

Hipertiroidi tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmediği taktirde ilerleyen yaşlarda kemik erimesi, kalpte ileti bozuklukları ve kalp yetmezliğine kadar giden sonuçlar doğurabilmektedir.. Bu tedavinin en efektif kolay yolu Radyoaktif İyot tedavisidir. Yaklaşık 50 yıldır Türkiye' de uygulanan bu basit ve kolay tedavi yöntemini hastalar mutlaka ilk sıra tedavi yöntemi olarak değerlendirmelidirler.

Yazıdan fayda gördüyseniz reklamlarıma tıklarmısınız?




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder