Tiroid Sintigrafisinde Kullanılan Radyofarmasötikler:
Tiroid sintigrafisinde kullanılan Radyoaktif İyot tiroid oraganı tarafından doğada bulunan iyot hormonu gibi kullanılır (yakalar,konsantre eder ve organifikiye eder). Radyoaktif İyot hastaya verildikten sonra gama kamera tarafından dedekte edilir ve tiroid sintigrafisi görüntüleri oluşturulur. Organa ait detaylı bilgiler elde edilir. Tiroid sintigrafisinde kullanılan diğer radyofarmasötik ise Teknesyumdur. Tc-99m Perteknetat İyotun kısmen kimyasal analoğudur. Tc-99 m Perteknetat tiroid organı tarafından yakalanır ancak İyot gibi organifikiye olmaz.Tc-99 m radyasyon düzeyi radyoaktif İyot a göre düşük,elde edilmesi kolay,yarı ömrü kısa olması nedeyle pratikte en çok kullanılan ajandır.
Klinikte Kullanım Alanları:
- Tiroid bezinin lokalizasyonu ve aktivite dağılımının incelenmesi
- Ektopik tiroid dokusunun saptanması
- Boyubn ve üst mediastendeki kitlelerin ayırt edilmesi
- Akut tiroiditlerin tanısının konması
- Tiroid nodüllerinin fonksiyonlarının belirlenmesi(soğuk sıcak nodül ayrımı)
- Radyoaktif İyot tedavisi öncesi uptake araştırılması
- Tiroid cerrahisi sonrası kalıntı doku araştırılması
Tiroid Sintigrafisi Çekimi Öncesi Hazırlık:
Hastanın aç olmasına gerek yoktur. Çekim radyoaktif İyot ile yapılacaksa 4 saatlik açlık gerekir. İyotlu tuz, iyotlu kontrast maddeler,öksürük şurubu gibi ilaçlar tiroidde blokaj yaparlar. Antitiroid ilaç kullanımı tiroidin uptake ini azaltır. Ancak kullanımı zorunluysa ilaç kesimi yapılmadan sintigrafi çekimi yapılır.
Tiroid Sintigrafi Çekimi:
Pratikte en sık Teknesyum 99m Perteknetat ile yapılır. Hastaya damar yolu ile 5mCi Teknesyum 99m verildikten 15 dakika sonrasında hasta sırüstü yatar ve boynuna pinhole kolimatör denen cihaz ile yaklaşaık 5 dk lık bir görüntüleme yapılır. I-131 ile yapılan çekimde ise hastaya 50 mikroCi , I-123 için 200 mikroCi Radyoaktif İyot oral İçirildikten 24 saat sonra aynı şekilde çekim yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder